İçeriğe geç

Gaziantep Yöresinin Halk Oyunu Nedir

Gaziantep’in yöresel kıyafeti nedir?

İşlemeli beyaz ketenden yapılmış üç etek giyilir. Bunlara “ağ üstler” denir. Üç eteğin altına bol bir gömlek giyilir. Şeytan gömleği olarak da adlandırılan bu giysi, yere kadar uzanır ve büyük kuşaklara sahiptir. Bölgede iç yakası olmayan sade bir “köynek” vardır.

Yöresel halk oyunlarımızın adı nedir?

Türkiye’de yaygın olarak gördüğümüz dans türleri arasında Halay, Zeybek, Bar, Horon, Hora, Köçek, Kafkas dansı ve selamlaşma yer almaktadır.

Halay nerenin halk oyunudur?

Halay, Türkiye’nin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgelerinde oynanan halk oyunlarının genel adıdır.

Urfa yöresinin halk oyunu nedir?

Şanlıurfa ili genelinde oynanan oyunları Halay ve Karşılama olmak üzere iki başlık altında ele alabiliriz. Halay türü yaygın olarak oynanmasına rağmen Şanlıurfa merkezinde oynanan oyunlar Asa Dörtlüsü, Fasıl, Kılıç Kalkan ve Bıçak, karşılıklı oynanan oyunlardır.

Gaziantep’in yöresel oyunları nelerdir?

Gaziantep’te en çok sevilen ve oynanan oyunlardan bazıları şunlardır: Dokuzlu, Oğuzlu, Çepikli -Çibikli (Havarişko olarak da bilinir), Fatige demune, Mani, Şirin Nar, Mendilli, Leylim. Türkmen aşiretlerinden Barak aşireti de Gaziantep ili sınırları içerisinde yaşamaktadır.

Gaziantep’in neyi meşhur yemek?

Seyahatinizde mutlaka hangi lezzetleri denemeniz gerektiğini merak ediyor ancak karar veremiyorsanız, sizin için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz: Beyran Çorbası, Yuvalama, Ali Nazik Kebabı, Şiveydiz, Nohut Dürüm, Simit Kebabı, Börek Çorbası, İçli Köfte. Daha fazla ürün…

7 bölgenin halk oyunları nelerdir?

Hora: Trakya, Güney Marmara, Orta ve Batı Anadolu. Teke: Göller Bölgesi, Batı Akdeniz. Halay: Doğu ve Güneydoğu bölgeleri, Orta Anadolu’nun doğusu. Bar: Kuzeydoğu Anadolu. Kafkaslar: Kuzeydoğu. Daha fazla makale…•15 Mart 2021

Horon nereye aittir?

Doğu Karadeniz bölgesinde Horon kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve cesaretin simgesidir. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.

Halk oyunu kısaca nedir?

Halk dansları çok eski ve genel bir oluşumdur. Bunlara “halk dansları” da denir. Kökenleri bilinmeyen ve bu nedenle anonim olan halk danslarında temel, ritmik, abartılı ve bazen dramatik öğeler içeren bir kolektif veya bireysel dans biçimidir.

3 ayak halay nerenin?

Üç Ayak Halayı, Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Karageban köyünde düğün ve bayramlarda davul-zurna eşliğinde 3-15 erkek arasında, bazen kadın-erkek karışık gruplar halinde, bazen de kadınlar arasında oynanan, daha çok erkek oyunu olarak kabul edilen bir sıra oyunudur.

Halay hangi şehrimize ait?

Halay, Doğu Anadolu, Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi’nin Türk bölgesine aittir. Hangi bölgelerde ve şehirlerde oynanmalıdır? Halay bir halk dansıdır ve farklı bölgelerde farklı şekilde oynanır. Çukurova halayı, Adana ve Gaziantep şehirlerinde oynanır.

Kaç çeşit halay var?

Halay1 – Eğlence.2 – Yanlama.3 – Yelleme veya Farfara.

Adıyaman’ın halk oyunu nedir?

Kımıl Oyunu: Kımıl, ekinlere zarar veren zararlı böcekler ve halkın Kımıl ile mücadelesi sonucu ortaya çıkan kıtlığı konu almaktadır.

Adana’nın halk oyunu nedir?

Adana, Mersin ve Tarsus yörelerinde benzer karakterde iki ana dans vardır: Mengi (Toros Mengisi) ve Adana Üç Ayak Halayı. Her ikisi de davul ve zurna ile oynanır. Mengi 4 kadın ve 4 erkek tarafından, Üç Ayak Halayı ise 3 kadın ve 3 erkek tarafından oynanır.

Diyarbakır’ın yöresel halk oyunu nedir?

Govend oyununa (Halay) benzemesine rağmen kendine özgü adım setleri de dikkat çekicidir. Halay oyununda olduğu gibi oyun, sağ ayağın tabanının yere değmesi, sol ayağın öne doğru adım atılması, sol ayakla yere değmesi ve sağ ayağın öne doğru adım atılmasıyla başlatılır.

Yöresel kıyafetlerinin adı ne?

Dış giyim: Harmani, Salta, Yünlü kumaş, Hırka, Fermentler, Erkek çantası, Yelek, İçecek/Mintan. Alt giyim: Şalvar, Külot, erkekler için; olur böyle şeyler. Tüm giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, sabahlık, sabahlık, feraca. Ayakkabı: Sarı ayakkabı, Çedik Yemeni, Sandaletler, Mest, Çepik, Lapçin, Merkap ve çoraplar.

Antepliler nasıl giyinir?

Beyaz ipekten yapılır ve kenarları yuvarlak, küresel ipek püsküllerle işlenir. Sırtta giyilen giysiler: Eski giysiler arasında vücudun ortasında dizlere kadar uzanan bol elbiseler, hırka ve “sako” yakalı aba bulunur. Abalar kırmızı, uzun kollu veya kolsuzdur veya önü açık “Maşlah”ta giyilir.

Gaziantep’in geleneksel el sanatları nelerdir?

Gaziantep’in geleneksel el sanatlarını; sedef el sanatları, bakırcılık, kutnculuk, aba dokumacılığı, yemeni el sanatları, Antep el işlemeleri, gümüş işlemeciliği, Antep halı ve kilim dokumacılığı, zar yapımcılığı, kuyumculuk, eyer yapımcılığı ve müzik aleti yapımcılığı olarak sıralayabiliriz.

Gaziantep yöresel ürünleri nelerdir?

Şehrimizin coğrafi olarak etiketlenmiş tescilli ürünleri: Antep Yeşil Dolma / Antep İşlemeli Dolma / Antep Yazlık Dolma, Antep Baklavası, Antep Beyranı, Antep Bulgur / Gaziantep Bulgur. Antep Kuru Biber / Gaziantep Kuru Biber. Antep Firiği.Diğer ürünler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir