Bağışlama sözleşmesi tek taraflı mıdır?
Bağış sözleşmesiyle bağışçı, bağışı alan kişiye karşılıksız bir hediye sağlamayı taahhüt eder. Ücretsiz teriminin de ima ettiği gibi, bu sözleşme bir tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Bağış sözleşmesinin bir özelliği de bağışın karşılıksız olmasıdır.
Tek taraflı irade beyanı ne demek?
Tek taraflı hukuki işlemler: Tek bir kişinin irade beyanıyla gerçekleşen ve hukuki sonuçları olan hukuki işlemlerdir. Örneğin, vakıf kurmak, vasiyetname yazmak.
Bağışlama iki taraflı hukuki işlem mi?
Af, özünde tek taraflı bir anlaşma olmakla birlikte, iki taraflı bir hukuki işlemdir.
Bağış nasıl bir hukuki işlemdir?
Bağış bir sözleşmedir. İki taraflı bir hukuki işlemdir. Mirasın feragati belirli şartların yerine getirilmesine bağlıdır. Miras borçluysa feragat prosedürü genellikle gerçekleştirilir ve feragat prosedürünün gerçekleşmesi için mahkeme kararı gerekir.
Bağışlama sözleşmesi şarta bağlanabilir mi?
Buna göre, bir bağış sözleşmesi şartlara tabi olabilir ve bu şart karşılandığında sözleşme akdedilmiş olur. Şartın bağlayıcı niteliği, bağış sürecini aksatsa veya geciktirse bile geçerlidir. Ancak, şart hiçbir durumda genel ahlaka veya hukuka aykırılık teşkil edemez.
Tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler nelerdir?
Bazı borç sözleşmelerinde, borcu yalnızca bir taraf üstlenir. Örneğin, affetme sözleşmesi ve kefalet sözleşmesi böyledir. Bunlara “bir tarafa borç yükleyen sözleşmeler” denir. İlgili yasal düzenlemeler genellikle borçlunun sorumluluğunu hafifleten ve borçluyu koruyan hükümler içerir.
İrade beyanları nelerdir?
Niyet beyanı, bir kişinin zihninde oluşan bir düşüncenin dışa vurulmasıdır. Bu, hukuki anlaşmazlığın sonucunun ilgili kişinin niyet beyanına bağlı olduğu durumlarda önemlidir. Hukuk sisteminin bir kişinin niyet beyanına sonuçları dikte ettiği durumlara “hukuki işlemler” denir.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmesinin bir hükmü var midir?
Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi belirtilmediği sürece herhangi bir forma bağlı değildir. Kanundan kaynaklanan form türleri, adi yazılı form, resmi form ve sözlü formdur. Sözlü form yalnızca evliliklerde ve sözlü vasiyetnamelerde kullanılır.
Zihni kayıt geçerli mi?
Zihinsel bir kayıt, yapılan beyanın geçerliliğini dışlamaz. Ancak, diğer taraf durumu biliyorsa veya bilmesi gerekiyorsa, niyet beyanının hiçbir etkisi veya etkisi olmayacaktır. Kişi bunu yaparken, ciddiye almama niyetiyle şaka amaçlı bir beyanda bulunur.
Bağışlama sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Bağıştan itibaren bir yıl içinde bağışçının israf nedeniyle kısıtlanmasına karar verilirse, bağışı Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından iptal edilebilir. Bağışın kabul edilmesi için bağışçının ayırt etme gücüne sahip olması yeterlidir, ancak kişinin tam kapasitede olması gerekmez.
Bağışlanan ev mirasçılar geri alabilir mi?
Bağışçı, sağlığında geri alma nedenini öğrenememişse mirasçıları, bağışçının ölümünden itibaren bir yıl içinde geri alma haklarını kullanabilirler. Bağışçı, bağışta bulunan kişi tarafından öldürülürse mirasçıları bağışı geri alabilirler.
Tek taraflı hukuki işlemler nelerdir?
Yalnızca bir kişinin irade beyanıyla sonuçlanabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlemler denir. Örneğin, bir vasiyetname oluşturulması, bir vakıf kurulması, bir sözleşmenin tanınması, iptali ve iyileştirme hakkının kullanılması tek taraflı hukuki işlemlerdir. Etkili olabilmesi için, birkaç kişinin irade beyanına çok taraflı hukuki işlem denir.
Bağışlanan mal edinilmiş mal mıdır?
Evlilikten önce edinilen mülk, miras yoluyla edinilen mülk veya hediye yoluyla edinilen mülk kişisel mülktür. Bu varlıklar evlilikten sonra diğer eşe geçmez.
Bir kişinin karşılıksız olarak mülkiyetinde olan bir malı başka bir kişiye vermesi bağışlaması hangi sözleşme türü kapsamına girmektedir?
Bağışlama Sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu md. 285’e göre bağışlayanın, sağlığı ile ilgili sonuçlara katlanmak üzere mal varlığından bir kısmını bağışlayana bedelsiz olarak geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Bağış yapmanın şartları nelerdir?
Bir bağış toplama olayından bahsedebilmek için üç unsurun bulunması gerekir. Bunu bağış yapan kişinin servetinde azalma, bağışı kabul eden kişinin servetinde artış, karşılıksız olması ve karşılıklı iradelerinin uyuşması olarak özetleyebiliriz.
Bağış yapan kişi geri alabilir mi?
Bağış yapılan kişi, bağış yapana veya onun aile üyelerinden birine karşı kanunen kendisine düşen yükümlülükleri yerine getirmezse veya bağış yapılan kişi, kendisine yüklenen yükümlülüğü haklı bir sebep olmaksızın yerine getirmezse, bağış yapan, bağıştan veya bağış yapma vaadinden vazgeçebilir.
Kimler bağışlama yapabilir?
Bağışçı için: Yasal olarak yeterli olan herkes bağışta bulunabilir. Yasal kapasite, tam yasal kapasiteye sahip olmak anlamına gelir. Yasal olarak yetersiz olan kişilerin bağışları, kendileri veya yasal temsilcileri tarafından kendi adlarına yapılırsa geçersizdir (kesinlikle hükümsüzdür).
Tam ehliyetsiz kişi bağış kabul edebilir mi?
Bağışı kabul eden kişinin tam fiil ehliyetine sahip olması gerekmez. Gençler ve muhakeme yeteneği zayıf olanlar da bağış kabul edebilir. TBK m. 287/c.
Bağışlama iptal edilir mi?
Eşler aileye karşı görevlerini önemli ölçüde ihlal ederlerse affın geri alınması mümkündür. Ancak boşanma davası açma hakkı, eşe kanunen verilmiş bir hak ve yetkidir, bu nedenle bağışlama veya affetme vaadi bu nedenle geri alınamaz.