Marul hangi gübreyi sever?
Marul bitkileri azot, potasyum ve kalsiyum gübrelemesini sever. Azot gübrelemesi özellikle ilk dönemde önemlidir, ardından kalsiyum gübrelemesi ve hasada doğru potasyum gübrelemesi. Toprağınızın organik madde değeri yeterliyse solucan gübresi veya kompost gübre ile rahatlıkla üretebilirsiniz.
Marul büyümesi için ne yapmalı?
Marul bitkisi bol güneşi sever ve azot ve humus bakımından zengin topraklarda yetişir. Marul bitkileri arasındaki en yaygın mesafe 20-30 cm, sıralar arası ise 50-60 cm’dir. 1 hektarlık (10.000 metrekare) bir alanda yaklaşık 50.
Marul nasıl hızlı büyür?
Marul yetiştirmek evde, balkonda ve bahçede kolaydır. Marul, çok fazla güneş almayan serin bir ortamı seven bir bitkidir. Yazın hafif gölgeye, diğer zamanlarda ise güneşe koyabilirsiniz. Kullandığınız toprak gübreliyse marul daha hızlı büyür.
Marul ne sever?
Besin açısından zengin tınlı veya kumlu tınlı toprakları tercih eder. Marullar pH’ı 6-7 olan topraklarda iyi büyür ve marullar pH’ı 5,5-7 olan topraklarda iyi büyür. Marullar ve baş marullar toprak tuzluluğuna orta derecede duyarlıdır. 3-4 yaprağı olduğunda yastıklar inceltilir.
Marula için hangi ilaç kullanılır?
Marul yaprak biti pestisiti olan Movento* kimyasal kontrolde yardımcı olabilir. Toplamda, her 3-5 adımda sürgünlerden ve genç yapraklardan 20-40 örnek alınır. Yaprak başına zararlı sayısı 10-20 aralığındaysa, büyüteçle saymak pestisit kullanılması gerektiğini gösterir.
Marula’da hangi gübre kullanılır?
Toprakta yeterli organik madde yoksa dekara 4-5 ton yanmış gübre atılır. Toprağa gübre atılacaksa mevcut besin maddeleri dikkate alınarak gübreleme programı yapılmalıdır.
Marul yetiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Marul yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler: Toprağın yeterli besin içermesi ve iyi drenaj özelliklerine sahip olması gerekir. Ayrıca marulun yetiştirildiği alanın gölgeli olması, aşırı sıcaktan korunurken güneş ışığı alması önemlidir.
Marulun yaprakları neden sararır?
Bu eksiklik marulda sarı yapraklara yol açar. Azot eksikliği olan topraklarda büyüme yavaşlar, verimlilik azalır ve renk bozulması meydana gelebilir. Azot çok fazla uygulanırsa yapraklar yanar ve ürün marul hasadından hemen sonra solar.
Marul solmaması için ne yapmalı?
Buzdolabında saklama: Marul, buzdolabının sebze bölmesinde en iyi şekilde saklanır. Marulu, yapraklarına zarar vermeden plastik bir torbaya veya hava geçirmez bir saklama kabına koyun. Yıkamadan saklama: Marulu, nemli ortamlarda daha hızlı bozulabileceği için yıkamadan saklamak daha iyidir.
Marul fidesi kaç günde büyür?
Marul nasıl hasat edilir? Ekimden hasada kadar geçen süre ortalama 65-130 gündür. Ekimden hasada kadar geçen süre ortalama 30 ila 70 gündür. Olgun marul hasadı için başları kök boğazından kesilir.
Marul neden tohuma kalkar?
Marul hasadı, yapraklar yeterince çıtır olduğunda yapılmalıdır. Eğer geç olursa, yapraklar sert ve hatta acı olur. Eğer hasat geç olursa, marul tohum vermeye başlar. Ekilen bitkiler tüketime uygun değildir.
Marul hangi aylarda ekilir?
Marul: Marul serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Ispanak: Ispanak da serin iklim sebzesidir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Brokoli: Brokoli serin iklim sebzelerinden biridir ve Mayıs ayında ekime uygundur. Pazı: Pazı serin iklimlerde iyi yetişir ve Mayıs ayında ekime uygundur.
Marul şekere iyi gelir mi?
Marul diyabet dostu bir sebzedir. Marulun diyabetin yönetilmesinde yardımcı olabilecek bazı özellikleri: Düşük glisemik indeks: Marul düşük glisemik indekse sahip bir sebzedir. Glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekeri seviyelerini yükseltme potansiyelini gösterir.
Marul saksısı nasıl olmalı?
Evde marul yetiştirmek için seçtiğiniz saksının çok derin olmadığından emin olun. Birden fazla marul ekmeyi planlıyorsanız, ya uzun saksılar seçmeli ya da her marul fidesi için ayrı küçük saksılar satın almalısınız, böylece marullar büyürken birbirlerini yapraklarla örtmezler.
Marul ne sıklıkta sulanır?
Marul bitkileri tüm büyüme süreci boyunca düzenli ve yeterli suya ihtiyaç duyar. Marulun sağlıklı ve hızlı büyümesi için topraktaki sürekli nem önemlidir. Marul ekildikten sonra, özellikle yağmur mevsimi yoksa, toprağın kurumasını önlemek için en geç 12 gün içinde sulama yapılmalıdır.
Azot, fosfor ve potasyum hangi gübrede var?
Bileşik gübreler genellikle sırasıyla 1-1-0, 2-1-0, 1-2-0, 1-3-0, 2-2-1 ve 1-1-1 azot, fosfor ve potasyum bileşimleriyle yapılır. Ek olarak, daha karmaşık süper bileşik gübreler yapmak için NPK dışındaki mineraller eklenir. Bu gübreler çinko, demir ve sülfat gibi ek besinler içerir.
Marula potasyum ne zaman verilir?
Bu gübre soğan ve sarımsaklara baş büyüklüğünden itibaren uygulanabilir. Son olarak potasyum nitrat gübresi yenilebilir bitkilere, yani marul, lahana ve süs bitkilerine, gelişme periyodunun herhangi bir zamanında uygulanabilir.
En kaliteli potasyum hangisi?
Potasyum ve kükürt içeriği en yüksek gübredir. Özellikle gelişimi henüz tamamlanmamış bitkilerde hızlı olgunlaşmayı sağlamak için ideal bir besindir.
Fosfor gübresi ne zaman atılır?
Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydaları sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.